FOODFOTOGRAFIE MAG LEVEN!


Tekst en beeld door: Marleen Visser (marleenvisser.nl)

Of je een professionele fotograaf inhuurt of zelf foto’s maakt voor bijvoorbeeld social media, het is altijd goed om te weten wat bijdraagt aan betere food fotografie én food styling. Want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Authenticiteit wordt steeds belangrijker. Dit geldt ook zeker voor de horeca en de beeldvorming van bars en restaurants. Veel gasten voelen zich aangetrokken tot pure en natuurlijke foto’s van eten. Dit in tegenstelling tot fotografie van eten dat té perfect gestyled is, of een gerecht waar juist te weinig aandacht aan is besteed. Authentiek beeld dus. Maar hoe bereik je dat?

Natuurlijk licht
Kies te allen tijde voor natuurlijk licht. Ideaal zijn de dagen met behoorlijke bewolking. Een grijze dag is perfect en geeft een mooie zachte schaduw. Steek wat tijd in het vinden van de beste plek in jouw restaurant of bar voor het maken van foto’s. Bestudeer het licht en speel ook gerust met de gordijnen - als die er zijn-, of creëer schaduw met een ander element, om wat sfeer toe te voegen aan de foto’s. Probeer ook vooral te voorkomen dat de verlichting van je restaurant in het beeld komt.

Menselijke touch

Maak je fotografie menselijk. Denk aan iemand die een product vasthoudt of iets inschenkt. Hoewel beweging in fotografie iets meer advanced is, is het zeker de moeite waard om te proberen. Dit type beeld roept vaak meer emotie op dan statische beelden.

No waste food fotografie & styling-tips

  • Zijn de kruiden een beetje slap? Gebruik ijswater om ze op te peppen
  • Droog citrusvruchten en gebruik ze voor je fotografie. Mist ze goed gedroogd zijn kun je ze een paar jaar gebruiken.
  • Maak een toolkit met producten die je ieder jaar weer gebruikt. Voor het najaar winter verzamel je gebruikte kaneelstokjes, noten in dop, gedroogde citrusvruchten, maar bijvoorbeeld ook een champagne kurk en glitters.
  • En zodra je weet dat je dé foto hebt: neem plaats en eet of drink het lekker op!

No waste food fotografie & styling-tips

  • Zijn de kruiden een beetje slap? Gebruik ijswater om ze op te peppen
  • Droog citrusvruchten en gebruik ze voor je fotografie. Mits ze goed gedroogd zijn kun je ze een paar jaar gebruiken.
  • Maak een toolkit met producten die je ieder jaar weer gebruikt. Voor het najaar winter verzamel je gebruikte kaneelstokjes, noten in dop, gedroogde citrusvruchten, maar bijvoorbeeld ook een champagne kurk en glitters.
  • En zodra je weet dat je dé foto hebt: neem plaats en eet of drink het lekker op!