ARBEIDSMONITOR


Bron: Arbeidsmonitor 2018

Hoe staan we er in de horeca branche voor? Elk jaar presenteert SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) in samenwerking met KHN (koninklijke Horecava Nederland) de Horeca Arbeidsmonitor. De komende Horecava zullen zij dan ook de Arbeidsmonitor van 2019 bekendmaken op het Personeelsplein. Maar voor het zover is, blikken we nog even terug met wat feiten en cijfers uit de huidige arbeidsmonitor.

groei bruto jaarinkomen per fte tussen 2012 en 2018

o restaurants +12,6%

o cafetaria’s +10,9%

o kantines & contractcatering +7,3%

o cafés +7,3%

o hotels +6,0%

o eventcatering +2,4%

o horecagediplomeerden uit mbo en hbo gestegen

o aantal studenten in 10 jaar gegroeid van 37.000 naar 47.000 studenten

o 32% stijging in het aanbod van gediplomeerden in functiegroep management

o 52% stijging in aanbod functiegroep ondersteunende diensten


groei tussen 2012 en 2018

o eventcatering 49%

o cafeteria's 31%

o restaurants 30%

140.000 tot 158.000

nieuw benodigd personeel tussen 2019 en 2025

hoogste personeelsverloop bij restaurants,

hier moet 45% ingewerkt worden

60.100 tot 67.400

jaarlijks nieuw benodigd personeel bediening

2,5 jaar

gemiddeld bij dezelfde werkgever

16.000

nieuwe koks nodig per jaar

3.000

gekwalificeerde nieuwe koks beschikbaar per jaar