START-UP IN THE SPOTLIGHT

Oh My Guts bestormt de bezorgmarkt met lekkere, gezonde en toegankelijke maaltijden


Hoe vaak komt het niet voor dat we bij thuiskomst van een vakantie of grote reis iets missen? Dat hadden Max Kop en Bente Wayer ook na hun reis door Australië. Eenmaal terug in de Zaanstreek misten ze de gezonde maaltijdbezorging, waar je in Australië op elke hoek van de straat zo je gezonde kant- en klaar maaltijd kon meenemen, beperkte hier de keus zich vaak tot een vette hap. Zo ontstond het idee voor hun maaltijdbezorgingsconcept: Oh My Guts

Oh My Guts is een start-up dat als doel heeft om voor iedereen gezonde en lekkere maaltijden aan te bieden. ‘We willen de consument volledig ontzorgen,’ zegt Max. Van ontbijt tot avondeten en van detox pakketten tot babyvoeding en guilty pleasures. Ze bieden het allemaal aan: kant- en klaar, gezond, vers en betaalbaar.


‘Het begon allemaal online, we hebben een website opgezet, kookten vanuit Bente’s keuken en bezorgden in de buurt.’ Natuurlijk waren er al wel maaltijdboxen verkrijgbaar, maar dan moet je het zelf nog allemaal koken. Met de maaltijden van Oh My Guts is het een kwestie van opwarmen en je kunt aan tafel. Dat concept slaat aan en Bente’s keuken werd al snel te klein, ze verhuisden naar een grotere keuken en ongeveer een jaar geleden openden ze in Zaandam hun eigen deli, waar ze koken en gasten verwelkomen met een lekkere bak koffie en een maaltijd to go.

Afgelopen editie stond Oh My Guts op het Start-upLAB tijdens de Horecava en mochten ze hun concept pitchen. Om ze te helpen hebben ze van te voren de pitchtraining gedaan die door de Horecava werd aangeboden. Uiteindelijk was het Max die tijdens de beurs pitchte voor onder andere De Bijenkorf, Baker Street, Schiphol en Lidl.


‘Het was voor ons heel interessant om te pitchen, veel start-ups hadden één product, wij hadden er juist meerdere, en veel partijen hadden zelf al iets van maaltijdbezorging. Dat maakte het ook wel spannend.’ Uiteindelijk was het De Bijenkorf die verder met ze wilde praten. Ondertussen zijn de eerste gesprekken geweest en wordt er gekeken hoe ze elkaar kunnen versterken.

Enthousiast vertelt Max verder: ‘De beurs was voor ons echt de perfecte timing. Begin februari zijn we landelijk gegaan met onze maaltijdbezorging en de beurs was een mooie gelegenheid om feedback te krijgen uit de markt en om eventuele partners te ontmoeten.’ Een mooi voorbeeld daarvan is Spruit; een start-up met baby- en peutermaaltijden die ook op de beurs stond en waardoor ze nu ook baby- en kindermaaltijden aanbieden bij Oh My Guts.


In een kleine vier jaar hebben Bente en Max al aardig wat opgebouwd, maar ze hebben nog meer plannen. ‘De focus ligt op online en het vergroten van het assortiment. Zo bieden we nu al diverse Detox-pakketten aan en willen we bijvoorbeeld in de toekomst ook bepaalde sport-pakketten aanbieden.

Het doel blijft om mensen echt te ontzorgen, en de doelgroep die we kunnen ontzorgen wordt steeds groter.’ Naast dat ze zich richten op het online gedeelte, willen ze ook binnen een jaar een experience centre openen, waar ze naast het kantoor ook de keuken hebben en een plek waar mensen kunnen genieten van hun lekkere, voedzame en gezonde maaltijden.


Bente en Max kwamen niet uit de foodservice branche, maar met passie, de goede mensen om zich heen en wat lef gaan ze er wel voor. ‘Ik zou andere start-ups ook aanraden om er vol voor te gaan en je passie te volgen, dan kom je heel ver!’, sluit Max af.